Hur går tuftning till?

Hur tuftar man?
När du tuftar skjuter du garn genom en duk med hjälp av en eldriven tuftpistol. Duken är glest vävd som ett nät för att inte gå sönder när tuftpistolens nål trycks igenom duken.

Tuftpistolen

Det går att tufta med olika typer av verktyg. För hand eller med en elektrisk tuftpistol, som är det vi använder under våra kurser. Här finns två olika tekniker, cut pile eller loop pile. Den första varianten skjuter garnet genom duken, klipper av det och skapar en avklippt lugg på dukens baksida. Den andra klipper inte, utan skjuter igenom garn och skapar öglor, vilket ger en helt annan, plattare struktur. Allra vanligast är cut pile och det är den typen av tuftpistol vi använder på Tufterian.

Olika tuftpistoler kan också skapa olika längd på luggen. På Tufterian har du möjlighet att jobba med olika längder på luggen under vår fördjupande sexveckorskurs.

För att dina tuftstygn ska bli jämna och för att duken ska hålla måste tuftpistolen hållas i 90 grader och tryckas mot duken med ett stadigt och jämnt tryck. Precis som en symaskin så tuftar pistolen enbart i en riktning – uppåt.

Garnval

Det går att tufta med de flesta garner så länge de är släta och inte alltför silkiga eller tunna. Ofta används två trådar garn på samma gång för att det ska glida lätt igenom tuftpistolens nål och för att resultatet av tuftningen ska bli tjockt och tätt. Är garnet väldigt tunt kan det ibland vara en bra idé att prova med tre eller fyra trådar.

Limma och fästa bakstycke

När ditt motiv är färdigtuftat är det dags att limma baksidan av duken. Det gör vi för att fästa stygnen. Vi vill att varje ögla ska sitta kvar där vi tuftade den. När limmet har torkat viks dukens kanter in och ett tygstycke limmas fast på baksidan för att dölja kanterna och skydda de tuftade stygnen. Ska tuftningen användas som matta är det klokt att välja ett baksidestyg med någon form av gummering så att mattan inte glider på golvet. Ska det hänga på en vägg kan öglor för upphängning behövas, är det ett kuddfodral räcker limmet som skydd för de limmade stygnen.

Klippa och trimma din tuftning

Det sista steget är att snygga till och forma luggen på ditt verk, att trimma den. Här går det att enbart jämna till strukturen och klippa av längre garntrådar – eller så definieras former och skarpa konturer och det går att skapa höjdskillnader eller rundningar av luggen. Allt efter tycke och smak. Trimningen görs med hjälp av sax, trimmer, pincett och ullkam. Oavsett om trimning sker hemma eller på en kurs behövs en dammsugare eftersom klippandet och trimmandet genererar mycket garnrester, ludd och damm.

När trimningen är slutförd dammsugs tuftningen för att bli av med det sista luddet och garnfibrerna, sedan är det bara att njuta av resultatet!